Каталози за онлайн магазини

Един от най-важните фактори за добрата SEO оптимизация на сайт е добавянето му в тематични уеб сайтове и каталози. Затова сме подбрали едни от най-популярните български каталози за интернет магазини, в които може да добавите сайта си.

bgmagazini.info
bgshops.net
bgshops.info
e-shopsbg.com
elektronnatyrgovia.start.bg
internetmagazini.com
bg-shops.info
eshop.start.bg

Добавянето в тези каталози не само ще доведе до изкачване на сайта Ви в класацията на Google, но ще привлечете таргентиран трафик от каталозите.

Предимства на онлайн пазаруването



Онлайн пазаруването вече е неизменна част от живота да много хора по света. До скоро този вид пазаруване не беше много популярен в България, но нови проучвания сочат, че всеки втори българин, използващ интернет, си е купувал или поръчвал нещо чрез мрежата. Онлайн пазаруването има известни недостатъци, но предимствата са много повече. Да разгледаме някои от тях.

Спокойствие

 На всички ни се е случвало да влезем например в магазин за дрехии от там да ни "поеме" досадна продавачка с непрестанни въпроси и препоръки. В интернет имаш колкото си време поискаш да избереш, разгледаш стоката и сам да решиш дали ти е необходима или не.

Време

 За съжаление не всичко което ни е необходимо се намира в нашия квартал. А в градски условия това да достигнеш до даден магазин изглежда като мисия от Сървайвър. Да не говорим за изхарчените пари за безбожно скъпия бензин. А проблема е, че е много вероятно това, което ни трябва да го няма в първия магазин, после отиваме във втория, третия и т.н. И за една тениска отива целия ден. В онлайн пространството ако не ти хареса един магазин просто отваряш сайта на друг.

Избор

 В колкото и голям град да живеете, колкото и мола да има в него със сигурност няма да имате избора на Онлайн магазините. Само в България има над 1000 онлайн магазина. Да не говорим за чуждестранните, към които напоследък се ориентират много българи. Е колкото странно и тъпо нещо да търсите със сигурност ще го намерите!

Пари

 Може би и най- важното предимство. Надценките в онлайн магазините са изключително малки, а някои работят и без такива и печелят само от реклами в сайта. Всъщност като си купуваме хляба освен него плащаме и наема на помещението, заплатите на служителите и всякакви такси, сметки и данъци на фирмата. В интернет магазините тези разходи ги няма и оттам идва разликата в цената.

SEO на онлайн магазин

Успехът на един интернет магазин е несъмнено стабилният трафик и продажби, а за постигането на тези цели, магазина Ви трябва да е лесно откриваем за всички интернет потребители. Тук идва на помощ Search engine optimization (SEO).

Ето някои от най-ефективните тактики, доказали се с времето.

  • Избор на подходящи ключовите думи  = успешна SEO стратегия

Едно от най-важните неща за успеха на онлайн бизнес, е проучването за подходящи ключови думиИма доста инструменти за тази цел, например Google Search-Based Keyword Tool, Google Insights for Search, Wordtracker. С тяхна помощ, може да се ориентирате колко е търсена определена ключова дума или изрази, колко често са използвани от конкурентите и т.н. Изберете подходящи за вашия магазин ключови фрази, които са едновременно са търсени от потребителите и не са използвани за оптимизация на прекалено много сайтове. Препоръчваме ви да се спрете на ключови изрази, а не на отделни думи, защото така увеличавате шанса си за добро класиране поради по-слабата конкуренция. Тази концепция се нарича “long tail”. Това ви гарантира още едно важно предимство – осигурява ви таргентирани посетители, интересуващи се точно от вашия продукт.

  • Уникално заглавие за всяка стока

Заглавието също трябва да бъде уникално, описателно и свръзано с възможните думи, по които продукта би бил търсен в търсачките (или поне е препоръчително да бъде такова),  и трябва да включва името на продукта.  

Например ако продавате "Samsung GALAXY S III" , можете да включите в името на продукта някои важни характеристики, по които предполагате, че той ще бъде търсен – напр.

<title>Samsung GALAXY S III (S3), i9300 – цена и характеристика</title>

  • Описание на продукта

Едно най-важните неща за доброто позициониране в търсачките, особенно за Google, е уникалното съдържание. Често писането на уникално описание на продукт също е проблем. Пишете описанието на продукт, така че да бъдат уникални, около 250-300 символа, да съдържа и да се повтаря 6-7 пъти ключовата дума(в описанието – това е името на продукта), да бъде полезно и информативно за посетителя, да го подтиква към покупка, и не на последно място – да бъде оптимизирано за търсачките.

  • SEO friendly URL адреси

SEO friendly url адресите помагат доста при класирането на вътрешните страници. Включете избраните ключови думи и в URL адресите на продуктите, като използвате тирета за разделител между отделните думи. 
Пример: http://www.example.com/category/samsung-galaxy-s3.html
    
  • Обновяване на съдържанието и линкове

Редовното обновяване на съдържанието на онлайн магазина е важно за успеха му. Използвайте всички възможности, за да осигурите обратни линкове от други сайтове към вашия – добавяйте го в различни каталози и класации, размяна на линкове с партньори и т.н. 

  • Доста важно нещо при оптимизацията на сайт, е самата му структура

    • Начална страница – Няма доказани правила, как трябва да бъде структурирана началната Ви страница на магазина, но е добре тя да съдържа място с описание какво представлява и какво предлага сайта на потребителите, като в него са включени и ключовите думи за сайта. От потребителска гледна точка - полезно да бъдат изброени всички главни категории за лесното ориентиране в сайта, както и акценти и/или подбрани стоки.
    • Категории продукти – За всяка категория трябва да определите основните ключови думи и да ги включите в title на категорията. Също е добре имато да категорията да го има в таговете за заглавие с най-голяма тежест <h1>  (или <h2>). Вече стана ясно по-нагоре в статия, че описанието на категорията трябва да е подробно и уникално.
    •   Продукти – Задължително подробно и уникално описание на продукта. Името на продукта в <h1> (или <h2>), като ключовите думи в описанието може да ги сложите с <strong> таг, за да придадете тежест.
    • Снимки - Слагайте alt=”ключова думи на снимките – това ще спомогне посетителите да ви намират не само от текста на вашия сайт, но и от снимките му.
                     Пример: <img src=”адрес до снимка alt=”ключова дума” />

Безплатни системи за изработка на онлайн магазин



Има множество готови платени и безплатни системи за онлайн магазин. Тук ще ви представиме едни от водещите и популярни безплатни CMS за интернет магазини:

1.      osCommerce една от първите безплатни системи за онлайн магазини поставя началото си през 2000 година, с приятелски интерфейс, лесна инсталация и конфигурация на модулите.
·         Работи на сървъри поддържащи PHP и MySQL.
·         Системата е многоезична и има автоматична уеб базирана инсталация.
·         Неограничен брой продукти, категории, производители, пускане на промоционални продукти.
·         Банер система, с която може да рекламирате част от продуктите си.
·         Форма за бюлетин.
·         Модули за плащане: възможност за въвеждане на банкова сметка, наложен платеж, ePay, PayPal и други.
·         Пълна отчетност на разглежданите и продадени продукти. 

2.      Magento – това е готова система за интернет магазин с добра функционалност и дизайн.
 

·         Лесна поддръжка
·         Многоезична версия
·         Едно от големите предимства на Магенто е, че може да управлявате няколко магазина от системата.
·         Системата предлага лесно управление на клиентите и създаване на групи клиенти, също така и детайлни анализи за покупките и посещенията.
·         Приятелски уеб адреси за търсачките и вграден модул за редирект на страниците.
·         Създаване на допълнителни страници, в които може да публикувате информация за Вашата фирма, да дадете съвети на посетителите си или да оставите данни за връзка с фирмата Ви.

3.      OpenCart е една от най-добрите безплатни системи за електронен 


·         Лесна инсталацията и управление
·         Пакет българска версия и поддръжка.
·         Може да създавате безброй категории и продукти
·          Филтър-търсачка в администраторския панел;
·          Модулите за плащане са много – част от тях: Банков превод, плащане при получаване, AlertPay, PayPal, ePay.
·         Системата позволява създаването на валчери или промо кодове с постоянни намаления и/или за определен период от време, които може да използвате в рекламните си материали.
·         Доклади показващи статистика за разглеждани, поръчани и продадени продукти.
·         Многоезична версия
·         Възможност за няколко вида валути
·         Допълнителни страници 

4.      Prestashop – друга доста популярна готова система
·         Лесно инсталиране и конфигурация
·         Редакция на графичните теми, лесна промяна по логото и други изображения.
·         Лесно създаване на каталога с продукти и категории.
·         Много методи за плащане.
·         Определяне на други елементи като цени за доставка, валути, такси, уведомяване по имейл, и езици
·         Да избирате кой продукт да се изписва на заглавната страница като Нов Продукт, Топ Продукт и Подобни Продукти.