Нов сайт с интересни джаджи

29 април 2009 | | 0 коментара |

Магазина djadjite.com в момента има сравнително малко продукти, но пък доста забележителни. Откроява се с няколко основни неща: 1. в сравнение с някои други онлайн магазини, които имат подобни артикули в Джаджи са доста по-евтини; 2. Някои неща са наистина уникални и не могат да се открият другаде; 3. Има и малък бонус: безплатна доставка за поръчки над 38 лв.

Как се пазарува от интернет

18 януари 2009 | | 5 коментара |

Може би питате как аджеба да пазаруваме от интернет. Това смятам да разясня в тази статия.
Нека първо започнем с местата от които можете да пазарувате.

Може би най-лесното и свободно място да купуваме онлайн са сайтовете за обяви. Но точно това, че са прави лесно-достъпни, ги прави и не толкова сигурни. "Търговец", който иска да измами, лесно би могъл да го направи, но за това ще стигнем по-късно. Първо какво представляват сайтовете за обяви? - Това са свободни за всички (в повечето случаи) портали, в които можем да публикуваме или разглеждаме обяви. И понеже тук става въпрос за пазаруване, ще обясня колко е елементарно да се купи нещо от обява в интернет. Във всеки сайт за обяви има добре подредени категории, също и търсачка ако търсите нещо определено. Да кажем, че сме си избрали артикул. Прочетете подробно описанието на продукта - колкото по-голямо е то, толкова по-добре. Избягвайте да купуване ако няма поне една реална снимка. Винаги някъде около обявата или в самата нея има детайли за връзка с продавача. Свържете се с него най-добре по имейл и го разпитайте за всичко, което ви притеснява и интересува, относно това което ще купувате. Обърнете внимание на това което ще ви отговори - ако е прекалено позитивен и хвали прекалено стоката или услугата, значи нещо не е наред. В този случай попитайте дали може да ви даде някаква гаранция и още снимки, които ги няма в обявата. От там нататък би трябвало да ви стане ясно дали се опитва да ви излъже. За да ви изпрати желания предмет, чрез куриерска фирма, трябва да му изпратите трите си имена, точен адрес и телефон, но това и сам трябва да ви го поиска Нищо повече! Следващата стъпка е пращането на стоката от негова страна и плащането й от ваша. Задължително не приемайте друг начин за плащане, освен чрез наложен платеж. Когато купувате от търговец от обява, който не познавате, задължително изисквайте от продавача да включи опцията отвори преди да платиш, а когато я получите я отворете, разгледайте я добре и не плащайте преди да се уверите, че стоката е това, което очаквате.

Онлайн магазините са най-сигурният начин за пазаруване. Разбира се, не е изключено, че не можете да попаднете да някакъв вид измама. Когато влизате в някой интернет магазин, за който не сте чували нищо, първо проверете за детайлите на фирмата. Потърсете ги в линк от рода на "За нас", "Контакти" или във най-долната част на сайта, където може да е написано примерно "Copyright © 2008 фирма ООД". Уверете се, че сайта е дефиниран като онлайн магазин. Добре е да потърсите в google нещо за сайта, а ако самия сайт присъства в резултатите за търсене, значи той не е нов, но може да няма добри отзиви, затова няма да е лошо да прочетете нещо за него. Риск тук да ви измамят почти не съществува, а да останете разочарован от някакъв продукт. Затова гледайте какво купувате, търсете мнение и коментари за определената стока и преценете дали я искате.
Сега да минем към приятната част. За да привлича клиенти всеки онлайн магазин има добър и приятен дизайн, добре подредени категории, функционалност и е лесен за сърфиране. Както в нормален магазин, можете да видите цени, разгледате, прочетете, а дори и в повечето случаи да прегледате мнения/коментари на други купувачи. При някои неща можете да определите цвят и размер. Към цената на продукта се добавя и цена за доставка, когато поръчате. Поръчката става много лесно - трябва да добавите стоката, която желаете към пазарската ви количка (Shopping Card). Това може да изисква регистрация, но тя е лесна - просто попълвате всичко необходимо с верни и пълни данни. След като сте добавили артикул в поръчката (количката), можете или да добавите още или да преминете към избор на плащане. Повечето онлайн магазини предлагат такъв избор. Тук просто следва да изберете това, което предпочитате.
Има причини, поради които в онлайн магазините да са по-евтини стоките. При тях не са необходими големи помещения за магазин и склад, не купуват обзавеждане и оборудване, като при обикновен магазин, нямат нужда от толкова служители и не харчат много сериозни пари за реклама. Други предимства при онлайн магазините са, че има по-голям избор, можете да намерите повече информация за продукт, възможност за консултация с хора, които вече са ползвали продукта и това без да се налага да обикаляме по магазините, дори да излизаме от вкъщи.

Онлайн аукционите са малко по-сложен вид системи. При тях наддавате за определена стока, докато търгът свърши, а последният наддал (най-високата сума постигната) печели. За да спечелите търг и да купите желаната стока, вие трябва да сте човека, който последен е наддал. Някои имат опция "купи сега", при която можете да закупите продукта на фиксирана цена. В България този онлайн похват все още не е особено популярен и развит. Най-популярен и най-сигурен е aukro.bg. Първото което трябва да направим регистрацията, като попълним всичко необходимо правилно. След това можем да участваме като купувач в търговете. Първото нещо, което трябва да гледаме в един търг е потребителя който продава и по-точно коментарите оставени за него от други купувачи. Има 3 вида коментари - положителни, отрицателни и неутрални. За да купувате от него, задължително положителните трябва да са повече, а да не кажа и всички. След като се уверим в това, можем да продължим с купуването на стоката. Разгледайте начините на плащане, доставка, цените и дали ви устройват. Вижте кога изтича търга - датата и часът. До тогава недейте наддава. Минути преди търга, а дори и секунди най-добре вие направете вашето наддаване с най-ниската цена, която е възможно да се даде ако ви устройва. След като спечелите търга, трябва продавача да се свърже с вас и да уточните подробностите. И не забравяйте, че вие сте човека, който избира възможностите за плащане/доставка и т.н., които разбира се е посочил в описанието си търговеца. Той няма да иска да останете недоволен, защото ще му дадете отрицателен коментар, а това за него е много лошо.
Във всеки аукцион си има правила и трябва да прочетете поне най-важните, сроковете и това какви права и задължения имате, като купувач, за да не стане някакво недоразумение. Предимството на тези сайтове е че може много изгодно да си купите нещо и вие определяте цената.

Ако спазвате съветите ми, ограничавате рисковете максимално!

Начало

17 януари 2009 | | 1 коментара |

Добре дошли!
Това е блог който цели да покаже всъщност колко елементарно е пазаруването онлайн. Тук ще ви показвам различните места от където можете да си купувате разни неща, ще ви разяснявам начините на плащане, доставки и много други подробности които да ви разкрият всички неясното и да премахнат всички ваши колебания. Няма от какво да се притеснявате, защото в сайта ще публикувам само доказани и изпитани от мен магазини.
Предимството да пазаруваш пред компютъра!
Главното удобство е че можеш да разглеждаш, колкото време си искаш и по което време искаш, без да се налага да се разхождаш дори в самия магазин, за да намериш нещо. Освен това получаваш поръчаната стока обикновено без да излизаш от домът си - чрез куриер. Може също, както в реален магазин, да изискаш определена информация, за определен продукт, чрез изпращането на писмо със запитване, но обикновено това не е необходимо защото информацията в самия сайт е достатъчно подробна. В Интернет можете и да прочетете различни коментари/мнения на други потребители относно всяка една стока както и вие самите да я коментирате.
Има и недостатъци разбира се!
Най-важния проблем е че не може да се тества/изпробва уреда от който се интересувате. Но поне в повечето случаи имате право да го върнете и да ви бъде заменен или си има гаранция. Друг, но не толкова важен недостатък е че няма как да получите веднага стоката. Също и че трябва да плащате и за доставка, но обикновено този разход отпада при по-голяма поръчка. Мнозина си мислят, че могат да бъдат измамени по този начин на пазаруване, но това няма как да стане особено ако поръчате чрез наложен платеж - директно плащане при получаване.

Онлайн пазаруването е един модерен и удобен начин да купуваме. Той съществува и е много разпространен от години на запад, но тепърва ще става и в България. Нека открием предимствата му и да се възползваме!

 
2008 Всички права върху текстовете - запазени от online-pazaruvane. Благодарение на blogger.com