Защо жените обичат да си купуват обувки?

Жените и обувките... Спомняте ли си приказката за Пепеляшка? От една обувка, тя става принцеса. Е в живота не е точно така, но пък защо да не помечтаем да и развихрим въображението си. А пък ако има и кой да плаща, моментът на радост ще е безкраен...

 

Разбира се от покупката на нови обувки, една жена ще се чувства щастлива. Да не кажа силна дума, но купуването на обувки понякога има свръхестествени ефекти. Например да си смените миналогодишните с нови, носи едно изключително чувство. Дори и да имаме големи проблеми, ние жените винаги ще си купуваме обувки. Питате се защо? Ами, трудно е да се обясни... Един нов чифт нови обувки може да се комбинира с различни видове тоалети, ще повиши настроението на притежателката им, ще има възможност да се похвали на колежките си с новата придобивка. Нали разбирате, че някак си не е добре да отидете на работа и колежката от съседното бюро непрекъснато да се хвали, че има нещо ново, а вие само да се свивате, защото не сте като нея. Днес похвала, утре похвала, докато накрая не отидете до близкия магазин и не се снабдите с нова придобивка за краката си. Е, после половинката ви ще мърмори, че вече имате 15 чифта обувки в гардероба, а носите само два вида. Няма значение, нали ще натриете носа на досадната колежка.

 

Друга малко известна истина за непрекъснатото пазаруване на обувки или дрехи е това, че всяка една промяна на облеклото, стимулира хормона на щастието в женския мозък. По този начин ние жените успяваме да се преборим с ежедневните проблеми в работа, в семейство и т.н. Това е разбираемо, при жените се наблюдава масово пазаруване, когато са нещастни или несигурни в себе си или в околните. Докато при мъжете хормона на щастието се задейства например от среща с приятели или колеги с доста добра почерпка.

 

Друг фактор за покупка на нови обувки е повишаването на адреналина. По същия начин се чувстват и колекционерите. Винаги искат да запълнят колекцията си с нови и нови находки.

 

Една от теориите на американски психолози, е че с купуването на обувки на високи токчета, жените се чувстват по-силни, защото са по-високи. Това се доказва и от историята. В предишните векове само знатните госпожи и госпожици са носели обувки на високи токчета. С това те доказвали знатния си произход. Всички други обикновени жени нямали право да носят токчета и трябвало обувките им да са равни. Дали в повечето жени е останала тази нагласа от преди няколко века или просто им харесва да са високи, си остава загадка.

 

Освен, че покупката на обувки служи като средство за справяне с лоши настроения, усещане за величие, много от представителките на слабия пол си мислят, че с новите обувки са и много секси и атрактивни за мъжете. Дали е така могат да кажат самите мъже.





{START_COUNTER}